Preşedintele american, Barack Obama (foto), calcă pentru prima oară pe pământ chinezesc în cadrul unei vizite de trei zile care se anunţă atipică din mai multe puncte de vedere. Cel mai important dintre ele decurge din noua raportare pe care Washingtonul o are faţă de Beijing în contextul crizei economice mondiale.
Zilele în care George Bush ridica tonul acuzând guvernul chinez că „manipulează” rata de schimb valutar, sau cele în care Bill Clinton certa Beijingul pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului par demult apuse.
Acum, Barack Obama va căuta mai degrabă să-l liniştească pe colosul oriental ajuns în postura de cel mai mare creditor extern al Statelor Unite. Şi să se asigure că la nevoie, chinezii nu îl vor lăsa să se descurce singur.
Reformă în sănătate pe banii chinezilor?
Este ilustrativ în acest sens episodul din vară, când două echipe de negociatori, una din China, alta din SUA, s-au aşezat la masă şi au început să discute despre planul administraţiei Obama privind reforma asigurărilor de sănătate. Z
âmbind permanent şi cu o perseverenţă care i-a exasperat pe americani, chinezii s-au interesat până în cele mai mici amănunte cum se va aplica noul sistem prin care statul îşi asumă un rol şi mai mare în asigurarea protecţiei medicale a cetăţenilor.
Erau chinezii interesaţi de noul sistem, în ipoteza că poate l-ar putea copia acasă? Sau dimpotrivă, dintr-un interes ideologic, ar fi vrut să afle cât mai multe amănunte despre funcţionarea sistemului capitalist şi sincopele acestuia?
În cele din urmă, s-a dovedit că nu era vorba nici de una, nici de alta. După cum a declarat în „The New York Times“ un oficial american participant la negocieri, chinezii au vrut să afle de fapt cât de mult va fi afectat deficitul bugetar americ