După adoptarea Tratatului de la Lisabona, care va crea premisele unor noi relaţii în interiorul Uniunii Europene, Italia este de părere că ar trebui să se înceapă luarea de măsuri pentru crearea unei Armate a Uniunii, scrie cotidianul britanic "The Times". Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a declarat că Tratatul de la Lisabona stabileşte clar că "dacă statele membre ale UE vor să întărească relaţiile de cooperare, ar trebui să fie lăsate să facă acest lucru". Acelaşi principiu a stat şi la baza creării spaţiului Schengen şi a adoptării euro. Acest principiu ar putea fi aplicat acum şi politicilor de apărare.
Fără o polică externă comună, Europa nu va mai conta în relaţiile internaţionale
" Suntem aproape de a încheia un capitol care părea fără sfârşit ", a declarat Franco Frattini într-un interviu acordat publicaţiei britanice. Tratatul de la Lisabona, care va fi pus în aplicare în decembrie, va fi parafat joi, când se va alege şi un preşedinte care să conducă Uniunea Europeană.
Frattini a avertizat că, dacă statele care fac parte din Uniune nu reuşesc să pună la cap o politică externă comună, există riscul ca Europa să nu mai conteze în relaţiile internaţionale. " Locul nostru va fi luat de G2, America şi China, care formează noua axă a Pacificului, iar vechea axă atlantică va fi dată uitării. Avem nevoie de voinţă politică şi implicare, altfel europenii vor suferii deziluzii după deziluzii. După adoptarea Tratatului de la Lisabona nu mai avem niciun fel de scuză ", a declarat Frattini.
" Este un lucru absolut necesar ca Europa să aibă o singură armată ", a adăugat şeful diplomaţiei italiene.
Acesta a dat exemplul efortului depus de statele europene pentru menţinerea trupelor în Afganistan. "Dacă ar fi o singură armată europeană, Italia ar putea trimite elicoptere, Franţa tac