Incetinirea declinului economiei in trimestrul III la -0,7% ar putea semnaliza atingerea pragului de jos al crizei si apropierea reluarii cresterii.
"O veste buna", "cea mai mare surpriza", "mult mai bine decat se astepta" sau "o raza de lumina in aceste vremuri intunecate". Asa caracterizeaza analistii straini evolutia economiei Romaniei in trimestrul al treilea, care ar putea fi ultimul de scadere trimestru la trimestru conform celor mai recente prognoze. Este primul semnal care poate sugera ca pragul de jos al crizei a fost atins si va incepe revenirea.
Economia s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de al doilea trimestru, ritmul de scadere fiind atenuat comparativ cu cel din trimestrul doi, de 1,1%, in raport cu primele trei luni ale anului. Declinul anual pentru trimestrul trei a fost de -7,1%, in timp ce piata se astepta la o contractie de 9% in termeni anuali si chiar mai mare in cazul unor analisti.
"Romania a fost probabil cea mai mare surpriza. Contributia diferitelor sectoare poate fi doar intuita. Cererea interna este de asteptat sa fi ramas slaba, deci imbunatatirile vin cel mai probabil de la cererea externa si cresterea stocurilor", comenteaza Rainer Singer, economistul-sef al Erste Group pe regiune.
In opinia analistilor, revenirea industriei si cel mai probabil a serviciilor este posibil sa fi avut o influenta benefica deloc de neglijat asupra evolutiei favorabile a economiei din T3. O contributie pozitiva la cresterea PIB au avut-o si exporturile nete, in conditiile in care importurile s-au redus de doua ori mai rapid decat exporturile. De asemenea, si agricultura ar fi putut avea o influenta benefica asupra consumului gospodariilor populatiei si exporturilor, cred analistii. In schimb, contributia cererii interne a ramas probabil negativa, in conditiile in care companiile si-au diminuat investitiile in