Pretul platit pentru reincarcarea creditului necesar efectuarii de apeluri de cei peste 14 milioane de romani care utilizeaza cartele preplatite de telefonie mobila ar putea fi afectat in mod negativ de acorduri ilegale realizate intre operatorii telecom si distribuitori, sustine Consiliul Concurentei (CC), care a declansat doua investigatii avand ca obiect "posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila".
Prima dintre investigatii a fost declansata ca urmare a unei plangeri si are ca obiect o posibila intelegere intre Orange Romania, numarul unu pe piata locala de telefonie mobila, si distribuitorii companiei de a nu vinde produse preplatite catre anumiti agenti economici, potrivit oficialilor CC.
Cea de-a doua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.
"Intelegerile de acest tip reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente, avand ca efect cresterea preturilor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor de catre consumatori. Daca aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Anual, romanii platesc peste un miliard de euro pentru a cumpara credit pentru cartelele preplatite de telefonie mobila, potrivit datelor de pe piata. In 2008 veniturile totale ale operatorilor de telefonie mobila au fost de 2,8 mld. euro, conform datelor arbitrului telecom.
In Romania exista aproape 10 milioane de utilizatori care au abonament la operatorii de telefonie mobila si aproape 15 milioane de cartele preplatite active.
Utilizatorii