Știu că deja și-a dat toată lumea cu părerea dar eu îmi respect obiceiul prost de a nu scrie în week-end.
În primul rând eu sunt convins că majoritatea celor care s-au uitat la emisiunea respectivă aveau deja formată o impresie clară așa că nu mă aștept la un impact semnificativ. Geoană nu are nevoie de chestii din astea pentru că pe el nu consumatorii de dezbateri în mediul universitar îl votează. Așa că decizia lui de a se duce mai bine la Cuca Măcăii printre țărani a fost cea corectă.
Acum, dincolo de toate teoriile cu cine a pierdut și cine a câștigat eu unul am văzut două mari diferențe de abordare:
1. Viziunea asupra depolitizării
Traian Băsescu ar vrea să instituie incompatibilitatea funcției de director de școală cu calitatea de membru de partid. Asta înțelege el prin depolitizare. Evident, faptul că nu ești formal membru de partid nu înseamnă că nu poți fi numit politic.
Crin Antonescu subliniază că nu are rost să-i iei omului libertatea de a fi membru al unui partid politic dar este esențial ca sub nivelul de secretar de stat să nu fie numiți politic. E o diferență subtilă.
2. Viziunea aspura rolului președintelui
Crin Antonescu a insistat pe rolul de mediere între instituțiile statului și spunea că-și va susține viziunile în fața celorlalte instituții ale statului.
Traian Băsescu a promis că se va bate pentru impunerea viziunii sale. Omul își asumă statutul de “dictator”. Iar dacă va ieși președinte înseamnă că Românii asta își doresc.
Cam astea au fost diferențele. Încă un lucru care m-a surprins a fost faptul că Traian Băsescu nu reușește să înțeleagă că scăderea fiscalității are rolul de a impulsiona economia. El ar fi dispus să vorbească despre scăderea fiscalității după ieșirea din criză. WRONG!
Încă un lucru care le-a scăpat ambilor candidați: e penibil să ne lăudam cu companiile străine care vin