În week-end, zeci de gălăţeni merg în Piaţa Centrală mai mult pentru a le admira decât cumpăra Porcuşorii de Guineea, câinii ciobăneşti, iepurii, porumbeii şi mai ales papagalii reprezintă atracţiile târgului de animale Angel Iancu a crescut de mic înconjurat de porumbei, pasiunea pentru columbofilie moştenind-o de la tatăl său. A tot înmulţit, a mai şi cumpărat, iar acum are peste 500 de porumbei. Mai nou, din cauza crizei, este nevoit să vândă o parte dintre păsări.
Şi unde poate face lucrul acesta mai bine decât în târgul duminical din spatele Pieţei Centrale. Specia preferată a puţinilor cumpărători este porumbelul–albastru.
„Aceşti porumbei sunt crescuţi pentru zbor, pentru joc, dar şi pentru frumuseţea lor. Eu văd în porumbel un simbol al loialităţii. Este o pasăre care stă cu aceeaşi pereche toată viaţa şi se întoarce întotdeauna la stăpânul care a crescut-o” , ne-a dezvăluit crescătorul de porumbei.
Preţul unui exemplar variază în funcţie de specie. De pildă, un porumbel obişnuit costă 100 de lei, un porumbel de rasă ajunge până la 900 de euro. În Galaţi, sunt în jur de 600 de columbofili.
Curcanii nu mai au căutare
În acel colţ al pieţei se vând şi păsări... comestibile, precum găini, gâşte, curcani. Odată cu intrarea în Postul Crăciunului, curcanii nu mai au aşa multă căutare.
De două ori pe săptămână „Nenea” Vasile vine în piaţă cu curcani. I-a crescut toată vara, iar acum, din cauză că a rămas fără hrana necesară pentru întreţinerea lor, se vede nevoit să mai vândă câţiva..
„Stau cu ei pe piaţă de azi dimineaţă. Clienţi nu prea sunt. Am redus din preţ, dar nu prea mult. Mi-e milă de munca mea să-i dau pe degeaba. Mai bine îi tai şi îi mănânc eu” , ne-a spus crescătorul.
De peste două decenii, Ion Ghintu creşte iepuri şi cococoşei de c