Un întreprinzător hunedorean a primit finanţare europeană ca să fabrice mai mult suc natural de mere. Modernizarea fabricii de la Băcia va transforma Hunedoara într-un pol naţional al sucurilor naturale din fructe şi legume. O investiţie făcută aproape în joacă acum patru ani s-a transformat într-o afacere mai mult decât serioasă. Influenţat de tradiţia germană a stoarcerii merelor toamna în livadă, Daniel Barbu, un întreprinzător hunedorean, decide să achiziţioneze în anul 2005 o instalaţie care fabrică suc de mere natural. După omologarea în România şi găsirea unui ambalaj potrivit pentru produs sub forma unor recipienţi „bag&box”, mica fabrică a produs în 2005 cinci tone de suc, pentru ca în 2009 producţia să atingă 60 de tone.
„Am adus afacerea la un punct la care a devenit necesară o investiţie. A fost momentul când m-am gândit să apelez la fondurile europene”, spune omul de afaceri.
Finanţare de jumătate de milion de euro
Criza economică nu l-a oprit pe Daniel Barbu din planul său investiţional. Întreprinzătorul a primit în acest an o finanţare europeană de circa 250.000 de euro, pe un proiect de modernizare a fabricii de suc de mere în valoare totală de aproape jumătate de milion de euro. Prin investiţiile avute în vedere, activitatea producerii sucului de mere va primi un caracter permanent.
„Prin proiectul aprobat voi achiziţiona o presă modernă de stors fructe şi legume cu care voi atinge o capacitate de productie de 5 tone de suc pe zi. Totodată, vom extinde cu 280 de metri pătraţi hala actuală pentru două noi depozite: un spaţiu frigorific pentru mere şi un depozit pentru produsele finite”, spune Daniel Barbu. Întreprinzătorul a reuşit să obţină cofinanţarea printr-un credit cu dobânda subvenţionată.
Mai mult, mai diversificat
În septembrie 2010, investiţia de modernizare a fabricii de suc de m