Pe o piata a trainingului blocata, unde cel mai pesimist scenariu pentru acest an, care prevedea un declin mai mare de 50%, pare sa se adevereasca, exista inca un segment de programe de instruire care merge, si inca destul de bine.
Firmele de audit si consultanta de pe piata locala au continuat sa-si trimita si in acest an o parte din angajati la cursuri de calificare ACCA, destinate "contabililor". Acesta pare sa fie unul dintre singurele programe de instruire la care angajatorii nu pot renunta.
Daca anul 2008 a fost "anormal de bun" pentru piata de training, estimata la 40 - 50 mil. euro, in 2009 o parte din furnizorii de programe de instruire nu au mai avut cui sa-si ofere serviciile. Insa este aproape imposibil sa opresti programele de instruire pentru contabili, pentru ca aceste calificari trebuie sa existe, indiferent de contextul economic.
"Aproximativ 20% din companiile multinationale au redus bugetul de training anul acesta semnificativ, chiar pana la jumatate din valoarea celui de anul trecut. Exista un numar foarte mic de clienti care au inghetat de tot bugetul pentru instruire", sustine Matilda Crossman, managing director al firmei britanice de training The Exp Group, prezenta pe piata locala de la inceputul acestui an.
Compania ofera solutii de training si calificari profesionale recunoscute international pentru angajatii din middle si top managementul multinationalelor, avand in portofoliul de clienti peste 150 de companii transnationale.
Firmele care vor sa le ofere sansa de promovare angajatilor de pe pozitii de entry-level pe functii de manager investesc anual zeci sau chiar sute de mii de euro pentru a-si trimite angajatii la certificari de tipul ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), o asociatie profesionala din Marea Britanie care ofera calificari profesionale financiare si de business in peste