Comentariu. Surprinzător în sine, sfârşitul paşnic al imperiului sovietic a produs o serie de repercusiuni neaşteptate pentru Europa. Competiţia chineză, adversitatea musulmană, adoptarea euro sau pro-americanismul est-europenilor sunt câteva astfel de surprize. lÎn toată lumea, mii de spioni, generali, diplomaţi, profesori, jurnalişti şi alţi experţi şi-au câştigat existenţa studiind Uniunea Sovietică. Iată patru dintre consecinţele neaşteptate pe care prăbuşirea URSS le-a avut asupra Europei – experţii nu se aşteptau la niciuna dintre ele.
China a înlocuit URSS
În urmă cu două decenii nimeni nu-şi imagina că această ţară va afecta atât de direct vieţile europenilor din Vest, şi într-un mod în care Uniunea Sovietică nu a fost niciodată capabilă s-o facă. Şi asta nu din cauza puterii ei nucleare, ci mai degrabă datorită puterii economice. După cel de-al Doilea Război Mondial, Europa Occidentală a trăit sub ameninţarea unei confruntări mortale cu sovieticii.
Din fericire această ameninţare nu s-a realizat niciodată, iar vieţile de zi cu zi ale europenilor n-au fost afectate. În schimb, creşterea economică a Chinei atinge viaţa cotidiană a europenilor: preţul la televizoare, medicamente, benzină şi ipoteci – sau şansa de a găsi de lucru. Capitalismul chinez va schimba Europa mult mai mult decât a făcut-o vreodată comunismul sovietic.
Inventarea Euro
Nimeni nu a prevăzut că prăbuşirea Zidului Berlinului va stimula crearea monedei euro. Cine ar fi îndrăznit să spună că germanii vor renunţa la marcă?
Sau că francezii vor accepta să nu aibă propria lor monedă şi, în schimb, să adere la una controlată din Frankfurt? Şi că alte 14 ţări vor renunţa în mod similar la moneda lor în favoarea euro? Sau că, după o criză financiară cu efecte devastatoare pentru Europa, moneda în care lumea î