Totuşi, brandurile prezente pe piaţa locală vor fi, în curând, nevoite să-şi schimbe şi ele strategiile de comunicare
Cu toate că, la nivel mondial, din ce în ce mai multe branduri înţeleg importanţa acţiunilor foarte bine targetate, în
România situaţia este puţin mai diferită. Pe plan local, "deocamdată ATL-ul este încă la putere", consideră Diana Graepel, fondator şi director general al agenţiei de marketing experienţial Funky Business. ATL (Above the line) este publicitatea care foloseşte pentru difuzarea mesajelor canalele tradiţionale, convenţionale. Totuşi, brandurile prezente pe piaţa autohtonă vor fi, în curând, nevoite să-şi schimbe şi ele strategiile de comunicare. "Deja comunităţile cu adevărat influente nu se mai folosesc de ATL în luarea deciziilor de achiziţie, ci se informează, compară, se consultă şi abia apoi decid", a declarat, pentru Curierul Naţional, Diana Graepel, care mai este de părere că piaţa publicităţii neconvenţionale din România este departe de saturare, iar tendinţele marketerilor internaţionali de a creşte rolul marketingului experienţial în cadrul mixului de comunicare se vor face în viitorul apropiat vizibile şi în România, pe o piaţă dominată de comunicarea de masă.
Inovaţia şi neconvenţionalul, pe trend ascendent
În plus, acesta ne-a mai spus că deocamdată, diferenţa dintre marketingul experienţial şi simpla organizare de evenimente nu este clară pentru toată lumea şi că din acest motiv este dificil să se facă estimări cu privire la valoarea pieţei de marketing experienţial.
"Putem aprecia însă că, pe fondul crizei economice actuale, inovaţia şi neconvenţionalul se află pe un trend ascendent în mix-ul de comunicare al companiilor locale şi internaţionale", a explicat fondator şi directorul general al Funky Business. Diana Graepel ne-a mai explicat că, în ceea ce priveşte piaţa de mar