De la mijlocul lunii noiembrie, Bucovina are trei parcuri de turism activ în natură. Prin lansarea acestora, România s-a alăturat unor ţări precum Germania, Austria, Italia, Finlanda, Norvegia şi Franţa, unde există deja 90 de astfel de parcuri. Sursa: turismactiv.ro
În cadrul proiectului, au fost măsurate şi marcate trasee cu o lungime totală de 111,3 kilometri în Vatra Dornei (44,4 km; 6 trasee), Gura Humorului (39,2 km; 5 trasee) şi Suceviţa (27,7 km; 5 trasee), iar în fiecare din cele trei localităţi există câte un centru de închiriere de biciclete şi beţe de nordic walking. Cartarea a fost făcută cu ajutorul GPS-ului de partenerii germani.
Nordic walking-ul este o mişcare derivată din schiul de tură. Ea presupune parcurgerea unor trasee cu ajutorul beţelor asemănătoare celor de ski. Din punct de vedere al complexităţii, este al doilea sport după înot, solicitând masa muculară într-un procent ce ajunge la 90%. Mişcarea este bazată pe tot ceea ce face corpul în mod natural şi poate fi practicată la orice vârstă.
Lansarea parcului de turism activ din Vatra Dornei
Acest sport a apărut în Finlanda, la începutul secolului XX, s-a dezvoltat apoi foarte mult în Statele Unite, iar în anii ‘90 a cunoscut o adevărată explozie în Europa de Vest, unde există acum aproximativ 8 milioane de practicanţi. Pe aceştia îşi doresc să-i atragă şi bucovinenii: „Noi sperăm să devenim ţintă a celor din Europa de Vest”, spune Petru Bogdan Ariciuc, şeful Serviciului de Salvamont din Vatra Dornei.
Ghizii de nordic walking au beneficiat de training-uri de specialitate
Credit: turismactiv.ro
Proiectul denumit „NAP (nature active parc) turism – Bucovina – Parcuri de turism activ în natură în Bucovina”, desfăşurat în cadrul Programului de Vecinătate România – Ucraina, a fost implementat de Universi