În lupta cu deficitele bugetare, Ungaria, Cehia, Spania, Letonia au ales majorarea TVA. România ar putea fi următoarea pe listă. O strategie total greşită. Deşi se feresc să recunoască oficial, guvernanţii iau în calcul tot mai serios majorarea taxelor şi a impozitelor. Motivul? Reducerea deficitului bugetar. Cea mai la îndemână decizie care se poate lua ar fi creşterea fiscalităţii, după modelul ţărilor din Europa de Est. În luna iulie, Ungaria a majorat cota TVA de la 20% la 25% iar, două luni mai târziu, Cehia a urcat cota cu un procent. Letonia luat o măsură similară şi a decis majorarea taxei pe valoare adăugată, de la 18% la 21%. Este adevărat că nu numai ţările din vechiul bloc comunist au ales calea creşterii fiscalităţii pentru a diminua efectele crizei economice. Spania a făcut o mişcare suprinzătoare şi a anunţat că va ridica TVA de la 16% la 18%. Dar oare această strategie reprezintă colacul de salvare al economiei româneşti? Cu siguranţă nu!
SE POATE ŞI ALTFEL
Poate că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să analizeze exemplele unor decizii diametral opuse. Guvernele din Italia, Danemarca, Belgia şi Germania au decis să reducă taxele şi chiar să elimine unele dintre acestea. Italia a introdus, din octombrie, aministia fiscală.
Danemarca va reduce, din 2010, cota maximă a impozitului pe profit de la 59% la 51%. La rândul său, Belgia a eliminat impozitul cu reţinere la sursă în cazul rezidenţilor din alte state. Ultima este Germania unde noul guvern a adoptat un program de reduceri fiscale de 8,5 miliarde euro pe an, ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi să susţină revenirea economiei. Până şi Bulgaria, ţara cu care am fost comparaţi în permanenţă de când am intrat în Uniunea Europeană, se gândeşte să micşoreze TVA. Efectele acestor măsuri nu pot fi cuantificate imediat, dar se aşteaptă la o cre