OMS explică simptomele care trădează complicaţiile gripei noi. Sursa: AFP
În funcţie de factorii de risc ai gripei noi şi simptomele pe care le au, pacienţii ar trebui trataţi diferit, se arată într-un document al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Febra mare mai mult de trei zile, dificultăţile de respiraţie, durerile în piept sunt semnele care impun prezentarea la medic.
În privinţa tratamentului, ar trebui să primească antivirale pacienţii care au semnele bolii şi factori de risc, chiar dacă nu li s-a făcut testul de confirmare.
Febră trei zile, respiraţie rapidă, deshidratare
Gripa poate fi diagnosticată prin simptomele specifice.
„Toţi pacienţii ar trebui să comunice cu medicii de familie pentru a urmări dacă prezintă simptomele unei boli progresive. Printre acestea se numără: febră mare mai mult de trei zile, dificultăţi de respiraţie, dureri în piept sau învineţire.
La copii, respiraţie rapidă, stare de somnolenţă, confuzie sau slăbiciune, deshidratare, care cauzează ameţeală, scăderea cantităţii de urină, ajungându-se chiar şi la letargie. La testele făcute pentru diagnosticarea virusul pandemic ar trebui să aibă prioritate persoanele cu risc ridicat”, recomandă oficialii OMS.
Pentru cazurile de gripă nouă mai puţin severe, fără complicaţii, e suficientă îngrijirea de bază pentru tratarea durerilor de cap şi a febrei. Copiii mici, mai ales cei sub doi ani, ar trebui trataţi cu antivirale dacă prezintă simptome îngrijorătoare.
Şi pacienţii cu boli severe sau progresive ar trebui trataţi cu antivirale cât mai repede posibil. Mamele care alăptează pot să-şi hrănească micuţii în continuare dacă sunt bolnave şi primesc tratamentul.
„Pacienţii care au şi pneumonie trebuie trataţi atât cu antivirale, cât şi cu antibiotice, cât mai repede”, mai spun o