Bangladesh-ul a estimat, marţi, că are nevoie de un ajutor de 10 miliarde dolari din partea ţărilor bogate în următorii patru ani pentru lupta împotriva încălzirii globale, ceea ce înseamnă dublul sumei calculate anterior, a precizat ministrul mediului Hasan Mahmud, citat de AFP.
"Avem nevoie de cel puţin 10 miliarde dolari în următorii patru ani pentru a ne adapta şi a lupta împotriva efectelor schimbării climatice asupra ţării noastre", a spus Hasan Mahmud, care a explicat că a reevaluat nevoile ţării în acest domeniu.
Anterior, guvernul anunţase că va cere 5 miliarde dolari la Copenhaga pentru a face faţă fenomenelor extreme tot mai frecvente, ce includ inundaţii, cicloane şi secetă.
"Noi plătim preţul emisiilor de gaze cu efect de seră ale ţărilor bogate şi dezvoltate, iar ele trebuie să compenseze acest fapt", a mai spus ministrul, care a adăugat că banii vor fi folosiţi pentru dragarea râurilor, construirea de diguri, străzi şi adăposturi, precum şi pentru plantarea de copaci în oraşe.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, Bangladesh-ul, un stat cu 144 milioane de locuitori, care se numără printre cele mai sărace de pe planetă, este deja afectat de schimbările climatice.
Comisia interguvernamentală a Naţiunilor Unite despre schimbările climatice (IPCC) a precizat că o creştere a nivelului mării ar acoperi 17% din suprafaţa totală a Bangladesh-ului până în 2050, lăsând fără adăpost cel puţin 20 milioane de persoane.
Între 7 şi 18 decembrie, Copenhaga va găzdui conferinţa internaţională asupra climatului, la care 192 de ţări vor încerca să încheie un acord mondial privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care să înlocuiască protocolul Kyoto ce expiră în 2012.