Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
BNR reduce rezervele minime in valuta pentru a sustine finantarea bugetului
Banca Nationala a Romaniei a decis sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, cu scadenta de sub doi ani, de la 30% la 25%. Acest lucru este necesar pentru acoperirea din resurse interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental. Decizia vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au decis sa amane a treia transa a imprumutului Stand-By pana la instalarea unui nou guvern.
Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost mentinuta la 15%.
Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 ianuarie 2010.
Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro.
Romania a inregistrat in octombrie cea mai mare rata a inflatiei din UE
Romania a inregistrat in luna octombrie cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din randul statelor membre ale Uniunii Europene, de 4,3%, potrivit datelor Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, rata inflatiei a fost de 0,5%, in vreme ce in zona euro s-a inregistrat o deflatie de 0,1%.
In topul celor mai ridicate rate ale inflatiei, Romania este urmata de Ungaria (4,2%) si Polonia (3,8%). De cealalta parte, in Irlanda (-2,8%), Estonia (-2,1%) si Portugalia (-1,6%) au avut loc cele mai importante scaderi ale indicelui general al preturilor (deflatie).
Comparativ cu luna anterioara, inflatia anuala a scazut in 11 state si a crescut in 15. Eurostat nu are date disponibile pentru Marea Britanie.
Genera