Problemele financiare şi condiţiile de creditare ale băncilor, aduc tot mai mulţi clienţi caselor de amanet din Alba Iulia. Unul dintre aceştia şi-a amanetat până şi autoturismul proriu pentru a face rost de bani într-un timp scurt. În mai puţin de un an de zile numărul caselor de amanet s-a dublat în Alba Iulia. Aproximativ 20 de case de amanet oferă o alternativă oamenilor aflaţi în pragul disperării din punct de vedere financiar.
Jumătate din totalul afacerilor cu obiecte amanetate s-au deschis pe parcursul anului 2009. Situaţia social-economică actuală nu a adus neapărat mai mulţi clienţi caselor de amanet însă i-a determinat pe patronii acestora să extindă categoriile de bunuri acceptate spre amanetare.
Cei mai fideli clienţi sunt femeile
Sunt acceptate, astfel, şi obiecte de altă factură decât cea a bijuteriilor de aur. „Oamenii vin şi lasă gaj bunuri cum sunt electrocasnice, calculatoare, aparate foto, maşini de cusut şi chiar automobile“, a afirmat Valeriu Vida, proprietarul unei case de amanet din cartierul Cetate, de pe bulevardul Revoluţiei.
Cu toate acestea, bijuteriile rămân cele mai uzuale obiecte amanetate, la fel cum femeile reprezintă ponderea cea mai mare a clientelei. „Mi-am amanetat un lănţişor cu medalion şi un inel pentru 200 lei pentru că am trei copii şi nu mai fac faţă cheltuielilor. Sunt singură şi trăiesc din alocaţia copiilor plus şomaj“, a povestit Ioana Neag, o albaiuliancă de 34 de ani. Aceasta a spus că speră să poată să îşi recupereze bijuteriile.
Majoritatea clienţilor îşi recuperează bunurile
Nu doar oamenii săraci apelează la casele de amanet ci şi cei înstăriţi. Sumele cele mai solicitate sunt între 200 şi 500 lei. „Oamenii îşi rezolvă problema rapid şi, după câteva zile, vin şi îşi ridică bunurile. Toţi aceştia preferă casele de amanet pentru