Cărţile BPT, editate de Ministerul Culturii şi Editura Minerva, au marcat copilăria multor generaţii de români.Vârstnici, adulţi sau copii, românii cunosc marca BPT. Au moştenit cărţile din generaţie în generaţie. Impresiile acestor oameni sunt mărturii ale notorietăţii unei mărci furate. Cărţile colecţiei autentice „Biblioteca pentru toţi” (BPT) sunt cunoscute în toate colţurile ţării. Practic, nu există bibliotecă în casele românilor care să nu aibă pe rafturi cărţi din această colecţie. Este o dovadă a notorietăţii acestei mărci, dovadă care ar fi trebuit să stea în calea contrafacerii operate de Marius Tucă şi de complicii săi.
Oradea: „Cărţile BPT sunt averea mea“
Iuliana Bui are 61 de ani şi colecţionează cărţi de când a primit primul salariu, în anii ‘70. „Cărţile sunt averea mea”, recunoaşte orădeanca, pentru care „Biblioteca pentru toţi” înseamnă mai mult decât o colecţie. „Sunt ceea ce sunt astăzi graţie acestor cărţi. Am crescut şi m-am format ca om prin ceea ce am descoperit cu ajutorul lor. «Biblioteca pentru toţi» este o parte din mine”, spune Iuliana. Ea e hotărâtă să lase colecţiile sale fiului şi nepoţilor săi.
Hunedoara: din generaţie în generaţie
Diana Maroleanu din Deva are, în bibliotecă, peste 200 de cărţi din colecţia „Biblioteca pentru toţi”. „Sunt cărţi la care părinţii mei au ţinut ca la ochii din cap. Şi eu am doi copii, un băiat şi o fetiţă. Sper ca şi ei să se bucure de această colecţie în care au apărut cei mai cunoscuţi autori ai literaturii universale”, a declarat Diana. Mama Dianei povesteşte că pe vremea comunismului era coadă la cărţi. „Trebuia să ai pile pentru a pune mâna pe o carte. În acele vremuri cărţile erau singura modalitate prin care puteai înţelege cultura şi civilizaţia altor popoare”, povesteşte Amalia, mama Dianei.
Vâlcea: „Le las moştenire ne