Noaptea de 23/24 iulie 2009. În vreme ce băieţelul de 7 ani dispărut la Rânca agoniza într-o râpă, poliţiştii veniţi să-l caute sforăiau în paturi. Ironic, "salvatorii" cu caşchete se cazaseră exact în cabana de unde dispăruse copilul. Să aibă "situaţia sub control". În cazul Costi Velcev, căutările au început tardiv şi au fost organizate haotic. Iar conducerea IPJ Gorj a încălcat flagrant ordinul intern al IGPR care reglementează procedurile de căutare a unui minor dispărut. Copilul merge la groapă, vinovaţii sforăie liniştiţi în continuare...
Costi Velcev (7 ani) a dispărut din staţiunea Rânca (Gorj), joi 23 iulie a.c., în jurul ori 17:30. În jurul orei 20:00, bunicii băieţelului anunţă Salvamontul. La rândul lor, salvamontiştii sesizează dispariţia la apelul unic de urgenţă 112. Ce-ar fi trebuit să se întâmple, conform procedurilor interne în vigoare ale Poliţiei?
"DU-TE TU", "BA DU-TE TU"
Dispeceratul Poliţiei judeţene, cel spre care e direcţionat apelul primit la 112, ia legătura cu cel mai apropiat poliţist - post de Poliţie, patrulă de Poliţie - şi îl trimite la faţa locului. Acesta verifică veridicitatea sesizării primite la 112 şi anunţă dispecerul care declanşează restul procedurilor: anunţă şeful inspectoratului, serviciul de investigaţii criminale, dar şi echipa de criminalistică operativă care merge la faţa locului, pentru a face evaluarea situaţiei de fapt. Teoretic, în secunda numărul doi, se întruneşte Centrul de monitorizare (punctul de coordonarea a operaţiunilor) care, conform procedurilor, este condus de inspectorul şef al IPJ-ului respectiv (în cazul de la Rânca - comisar şef Viorel Caragea, şef IPJ Gorj).
Cum credeţi că a reacţionat comisarul şef Viorel Caragea, deranjat spre miezul nopţii de dispecerul de la IPJ? Scrie, printre rânduri, în comunicatul de presă nr. 2.088 emis la 24 iulie de IPJ Gorj: