Primăria Bucureştiului a decis să aloce nu mai puţin de 2,2 milioane de euro, fără TVA, pentru a afla suprafaţa spaţiilor verzi din oraş.
Astfel, instituţia condusă de Sorin Oprescu a angajat patru firme - SC Theotop Geotop, SC Blominfo Geonet, Geoter Proiect şi Cornel&Cornel Topoexim - care să întocmească hărţi de cadastru digitale şi o bază de date electronică a suprafeţelor verzi.
Până în toamna anului 2011, firmele sunt obliga te să numere speciile de plante şi arborii şi să precizeze exact care, unde şi cum sunt amplasaţi. Asta, cu toate că, potrivit Strategiei de Mediu a Bucureştiului, edilii ştiu, cel puţin la nivel de teorie, că în aprilie 2008 aveam 2.247 de hectare de spaţiu verde.
Adică 11,79 metri pătraţi pe cap de locuitor, de peste două ori mai puţin decât recomandă UE. Numai că, susţin autorităţile, la recensământul din 2008 nu se cunoaşte prea clar „ce s-a numărat şi dacă cifra e reală”. Aşa se şi explică contractul pentru noul inventar.
„Se vor număra metrii pătraţi de spaţiu verde din parcuri, de pe străzi, din curţile instituţiilor publice, dar şi din cimitire. Mai mult, se va face o bază de date cu arborii protejaţi şi cu terenurile părăsite, pentru a fi amenajate”, a declarat Monica Nazare, şefa Direcţiei de Protecţie a Mediului din primărie.
Potrivit acesteia, după ce se va face cadastrul verde, suprafeţele vor fi intabulate. Ca să nu mai existe cazuri de retrocedări de spaţii verzi din curţile şcolilor sau din parcuri.