Degradarea economiei, sporirea numărului de falimente şi a ratei şomajului îi fac pe bancheri să reînnoiască împrumuturile, pentru a nu fi nevoiţi să recunoască volumul mare de credite neperformante, ceea ce va dăuna sistemului bancar pe termen lung. În plus, două mari bănci au retras de pe piaţa românească două miliarde de euro, întrucât nu au găsit în ce să îi investească, la o zi după ce BNR a anunţat că reduce rezervele minime obligatorii.
“Băncile-mamă nu şi-au redus expunerea pe România, însă nu au intrumente în care să investească pe termen scurt. Pe măsură ce apar oportunităţi, băncile-mamă le fructifică. Toate băncile străine fac acest lucru, este vorba de managementul contului curent”, au declarat surse din piaţa bancară, citate de Mediafax.
Cele două instituţii vor readuce banii în România dacă Ministerul de Finanţe (MEF) se va împrumuta în valută. Interesul băncilor faţă de titluri de stat în valută a fost probat la începutul acestei luni, când MEF a atras din piaţă suma de 790 de milioane de euro, aproape dublu faţă de valoarea programată, la un randament maxim de 5,25% pe an.
Problemele din 2009 vor ieşi la iveală
La începutul anului 2010, băncile din statele în curs de dezvoltare din Europa vor trebui să recunoască pierderile suferite. Ascunderea lor majorează profitul pe anul în curs, însă va putea pune în pericol sistemul bancar.
“Pe termen lung nu serveşte intereselor sectorului financiar să susţină bănci sau companii neperformante”, a declarat economistul şef al Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, citat de Mediafax. De aceea, atât oficialii BERD, cât şi FMI vor supraveghea evoluţia creditelor neperformante.