Scumpirea serviciilor şi a mărfurilor nealimentare a menţinut România în topul statelor cu cea mai mare creştere a preţurilor. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a coborât la 0,5% în octombrie. În România, preţurile de consum au crescut în ultimul an cu 4,3%, cel mai înalt nivel din UE. În timp ce multe dintre ţările Uniunii Europene înregistrează scăderi ale preţurilor de consum, în România, scumpirile continuă.
Ţara noastră şi-a menţinut în octombrie poziţia de top în rândul statelor membre în ceea ce priveşte creşterea anualizată a preţurilor, potrivit Eurostat.
Rata anuală a inflaţiei în România a fost de 4,3% în luna octombrie, în principal din cauza scumpirii serviciilor şi a mărfurilor nealimentare.
Analiştii sunt de părere că România rămâne campioana Europei la inflaţiei din cauza împrumuturilor nenumărate pe care statul le contractează, în contextul în care consumul a scăzut foarte mult.
De la începutul anului şi până în prezent, statul s-a împrumutat peste 50 de miliarde de lei, suma fiind de peste 10 ori mai mare decât cea din anul anterior.
În acelaşi timp, media Uniunii a fost de doar 0,5% , având în vedere o scădere a preţurilor în Estonia (-2,1%), Letonia (-1,2%) şi Cehia (-0,6%).
România este urmată în top de Ungaria, unde preţurile de consum au urcat cu 4,2%, şi de Polonia, cu 3,8%. Bulgaria a înregistrat o creştere anuală a preţurilor de consum de doar 0,3%. În Lituania, rata inflaţiei a fost de 1%.
Deflaţie în zona euro
Ţările din zona euro au înregistrat deflaţie în intervalul octombrie 2008- octombrie 2009, de -0,1, în creştere de la -0,3% în septembrie. Scăderea preţurilor este determinată în principal ca urmare a ieftinirii alimentelor şi carburanţilor.