O echipă din Noua Zeelandă se va deplasa în Antarctica pentru a scoate de sub gheaţă două lăzi de whiskey care stau la rece de 100 de ani, după ce au fost uitate în ţinutul îngheţat în timpul unei expediţii nereuşite din 1909, informează metro.co.uk. Misiunea de salvare are loc la solicitarea actualului proprietar al mărcii, care vrea să hotărască dacă merită să relanseze băutura pe piaţă.
Scopul celor de la New Zealand's Antarctic Heritage Trust este recuperarea lăzilor de whisky McKinlay and Co. aduse de exploratorul britanic Sir Ernest Shackleton în 1909. Expediţia a fost abandonată, dar whiskiul a rămas în Antarctica şi a fost acoperit de gheaţă.
Sticlele au fost localizate prima oară de specialişti în 2006, sub podeaua adăpostului Nimrod Expedition, însă erau prea adânc îngropate în gheaţă şi nu au putut fi scoase. De data aceasta, vor fi recuperate cu ajutorul unor foreze speciale.
Conform legilor de conservare din Antarctica, doar câteva sticle pot fi recuperate în cadrul operaţiunii, restul trebuie să rămâne neatinse.
Whyte & Mackay, compania care deţine acum marca de whiskey McKinlay and Co., a cerut o mostră din băutura veche de 100 de ani pentru o serie de teste în urma cărora va fi stabilit dacă produsul va apărea din nou pe piaţă.
Richard Paterson de la Whyte & Mackay spune că whisky-ul din expediţia Shackleton ar putea să fie bun în continuare şi să aibă acelaşi gust ca acum 100 de ani. Dacă va obţine monstra dorită, compania intenţionează să relanseze whisky-ul McKinlay. (V.M.)
O echipă din Noua Zeelandă se va deplasa în Antarctica pentru a scoate de sub gheaţă două lăzi de whiskey care stau la rece de 100 de ani, după ce au fost uitate în ţinutul îngheţat în timpul unei expediţii nereuşite din 1909, informează metro.co.uk. Misiunea de salvare are loc la solicitarea actualului proprietar al mărcii, care vrea să