Deşi marile economii ale lumii încep să-şi revină, numărul economiştilor care estimează o nouă criză este din ce în ce mai mare. Dacă Alan Greenspan, fostul preşedinte al Fed, şi Nouriel Roubini şi-au exprimat deja în nenumărate rânduri această viziune, a venit rândul economiştilor europeni să expună această opţiune, deşi aceştia au dat întotdeauna dovadă de mai mult optimism decât americanii. Este cazul lui Jean-Charles Rochet, profesor de economie şi matema
Deşi marile economii ale lumii încep să-şi revină, numărul economiştilor care estimează o nouă criză este din ce în ce mai mare. Dacă Alan Greenspan, fostul preşedinte al Fed, şi Nouriel Roubini şi-au exprimat deja în nenumărate rânduri această viziune, a venit rândul economiştilor europeni să expună această opţiune, deşi aceştia au dat întotdeauna dovadă de mai mult optimism decât americanii.
Este cazul lui Jean-Charles Rochet, profesor de economie şi matematică la Toulouse School of Economics, care declară într-un interviu acordat publicaţiei "L'Expansion" că este posibilă revenirea unei noi crize.
Explicaţia pe care o dă economistul francez este că deşi a trecut un an de la primul summit al crizei, summitul G20 de la Washington, nicio reformă de anvergură privind cooperarea internaţională în zona regularizării financiare nu a fost aplicată.
Economistul arată că singura măsură cât de cât palpabilă care s-a luat a fost cea legată de bonusurile din bănci, însă este necesar de remarcat că tema trebuia abordată de liderii lumii întrucât este una sensibilă pentru alegători.
"Au început să fie foarte atenţi la paradisurile fiscale, deşi acestea nu au nicio legătură cu criza. E mai simplu să arăţi cu degetul înspre Insulele Caimane sau Luxembourg decât să-ţi faci curat la tine în ogradă", spune analistul.
Care sunt argumentele pentru o nouă criză
"Adevăraţii responsabili pent