Este singura gălăţeancă practicantă de kendo, scrimă cu sabia de samurai, a cărei deprindere presupune exersarea de mii de ori a mişcărilor de luptă. Corina Cozma este economist şi într-o discuţie cu câţiva prieteni a aflat despre kendo, arta samurailor. Din acel moment şi-a dorit să-i afle secretele.
Colegii de serviciu nu ştiu nici acum despre pasiunea tinerei. ” Nu m-am ascuns, dar nici nu mi-am făcut un titlu de glorie din asta ”, ne spune cu modestie Corina.
A trecut peste dificultăţile care i-ar fi făcut să ezite şi pe cei mai determinaţi bărbaţi. Dincolo de atracţia pe care o generează arta samurailor, kendo înseamnă muncă titanică, ce presupune exersarea până la epuizare a mişcărilor de luptă.
Şi asta nu oricum. Costumul tradiţional japonez cântăreşte câteva kilograme bune, iar casca de antrenament aproape că te lasă fără aer.
Corina Cozma a trecut peste aceste inconveniente şi a aflat cam tot ce se poate şti, la nivel de amator, despre kendo şi codul Bushido, după care samuraii au trăit timp de mii de ani.
” Mi-ar place să merg în Japonia pentru a vedea pe viu cum se antrenează cei de acolo. În „Ţara soarelui răsare”, kendo este atât de important încât se predă în şcoli ”, afirmă Corina.
Demonstraţii cu sabia
În Galaţi, este singura femeie care a făcut demonstraţii cu sabia de samurai. Doar cei mai experimentaţi practicanţi de kendo se pot lăuda cu aşa ceva.
Demonstraţiile se aseamănă cu un dans. Un dans de luptă, în care greşelile nu sunt permise. Tocmai din acest motiv, antrenamentele la kendo se fac cu shinai-ul, o sabie din bambus, sau cu katana, o sabie din lemn.
Se gândeşte să participe la un concurs de kendo, însă până în prezent, birocraţia din România n-a permis organizarea unei asemenea competiţii.
Nu poate