Banchiza din Groenlanda se topeşte mai repede decât estimau specialiştii. Aproape toată gheaţa ce acoperea masivul Kilimanjaro, din Africa, în anul 1912 a dispărut complet până în 2007. Stratul de gheaţă care acoperă Groenlanda se topeşte mai repede decât estimau studiile ştiinţifice. Aceasta este concluzia unui raport realizat de un grup internaţional de savanţi din Statele Unite, Olanda şi Marea Britanie, în urma unei cercetări ce a durat doi ani. Studiul a fost publicat în revista americană “Science” şi citat de agenţia France Press.
Savanţii au descoperit că verile mai calde decât de obicei au dus la accelerarea pierderii stratului de gheaţă din Groenlanda. Cifrele din raport vorbesc despre pierderea a aproximativ 1.500 de miliarde de tone de gheaţă între anii 2000 şi 2008, ceea ce a dus la creşterea nivelului oceanului planetar cu 5 milimetri.
„În urma rezultatelor obţinute, este clar că pierderea în masă a gheţii din Groenlanda s-a accelerat de la sfârşitul anilor ’90. Cauzele care stau la baza acestui fenomen sugerează că tendinţa se va menţine în viitorul apropiat“, a spus Jonathan Bamber, unul dintre autorii studiului. Documentul ştiinţific a folosit un nou model computerizat pentru a analiza datele oferite prin satelit a topirii stratului de gheaţă.
„Am reuşit să armonizăm datele de la două estimări independente, ceea ce ne dă foartă multă încredere în cifrele rezultate şi prezumţiile pe care le-am făcut despre aceste procese”, a mai spus Bamber.
Nivelul mărilor poate creşte cu şapte metri
Banchiza din Groenlanda conţine suficient de multă apă pentru a determina o creştere a nivelului oceanelor şi a mărilor cu şapte metri, în condiţiile în care s-ar topi în întregime.
Experţii au mai spus că topirea accelerată a banchizei a fost parţial mascată de căderile de zăpadă mai ab