Iesirea din recesiune a inceput, insa economistii se tem de o recadere economica, la inceputul anului viitor.
Economia Statelor Unite a crescut cu 3,5 procente, in trimestrul al treilea, iar Comisia Europeana a anuntat, recent, iesirea oficiala din recesiune a zonei euro. Insa vor continua lucrurile sa aiba o tendinta pozitiva sau va urma un al doilea declin?
Daca se va ajunge la a doua varianta, analistii cred ca nu vor mai exista resurse pentru ca Guvernele sa poata rezolva noile probleme.
Cum ne-am putea da seama daca riscam o recesiune dubla? Analistii de la CNN Money au descoperit sase semne, dupa care ne-am putea ghida:
Locurile de munca
Rata somajului este in crestere in intreaga lume. In Statele Unite, somajul a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 26 de ani, de 10,2 procente. Desi fenomenul este ingrijorator, pentru economisti este mai important numarul oamenilor care sunt angajati, iar din luna ianuarie, aceasta cifra s-a imbunatatit constant. Insa, in octombrie, aproximativ 190.000 de americani au ramas fara job-uri, peste media din tipul recesiunii din 2001.
Multi economisti estimeaza ca, in 2010, piata locurilor de munca se va imbunatati. Insa, daca acest lucru nu se intampla, si oamenii vor continua sa ramana fara job-uri, ar inseamna o a doua recesiune, din cauza scaderii vanzarilor retail, a preturilor in domeniul imobiliar si a vanzarilor de automobile.
Vanzarile retail
In ultima perioada, consumatorii au fost mai generosi, iar vanzarile din magazine au crescut. Un sezon de Craciun cu vanzari mari ar elimia temerile, insa, din cauza crizei creditelor, a somajului si a economiilor in crestere, este putin probabil ca aceste vanzari sa fie peste asteptari.
Avand in vedere ca, in Statele Unite, consumul reprezinta 70% din activitatile economice t