CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului şi au declarat neconstituţioanale reglementările OUG care obliga la loialitate faţă de premier a angajaţilor Corpului de Control şi DLAF. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că încadrarea personalului DLAF şi al Corpului de Control în baza încrederii acordate de prim-ministru, cu avizul viceprim-ministrului şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate, reprezintă criterii de angajare subiective. "Condiţia introdus�
CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului şi au declarat neconstituţioanale reglementările OUG care obliga la loialitate faţă de premier a angajaţilor Corpului de Control şi DLAF.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că încadrarea personalului DLAF şi al Corpului de Control în baza încrederii acordate de prim-ministru, cu avizul viceprim-ministrului şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate, reprezintă criterii de angajare subiective.
"Condiţia introdusă prin OUG 3/2009, care prevede încadrarea numai pe baza încrederii acordate de primul-ministru, cu avizul viceprim-ministrului, după caz, este una esenţialmente subiectivă, care reprezintă rezultatul opţiunii necenzurabile a unei persoane. Prevederea legală criticată constituie premisele încheierii sau încetării unor contracte individuale de muncă pe baza unor criterii aleatorii, pur subiective, deşi ceea ce trebuie să guverneze aceste raporturi este competenţa profesională care întotdeauna poate fi evaluată pe criterii obiective", se arată în motivarea Curţii Constituţionale.
Codul Muncii rămâne suveran
Curtea a constatat că personalul încadrat la Corpul de Control al Guvernului şi la DLAF este, potrivit legii, personal contractual, cu excepţia funcţiilor de demnitate publică. Prin urmare, raporturile de muncă stabilite sunt guvernate de Codul Muncii.
Guvernul Boc a emis OUG 3/2009, care pre