Adorat sau detestat cu sete, Traian Băsescu a împărţit ca nimeni altul societatea şi clasa politică. Dictator sau democrat? Reformist şi curajos sau conflictual şi cinic? Manipulator sau nedispus la compromisuri? Eşecurile mandatului i se datorează sau sunt rezultatul opoziţiei sistemului ticăloşit şi al inerţiei românilor? Personalitate puternică, cu decizii ferme şi vorbe apăsate, discutate şi discutabile, Băsescu este un personaj care nu lasă pe nimeni indiferent.
Este Mircea Geoană un diplomat abil şi adept al valorilor occidentale sau prizonierul grupării Vanghelie-Hrebenciuc? Politician cu viziuni reformatoare, esenţiale pentru România următorilor cinci ani, sau purtătorul de ştafetă al lui Ion Iliescu? Personalitate puternică, inteligent şi bine educat sau om slab, influenţabil şi oportunist? Iată câteva întrebări la care alegătorii pot da cu greu un răspuns, deşi campania se află aproape de final.
Este Crin Antonescu mai mult decât frazele izbutite pe care le rosteşte? Se află în spatele acestora principii solide, valori şi crezuri, o viziune reformatoare pentru care luptă sau totul este artificiu? Ştie ce spune sau doar enunţă? Crede cu adevărat în necesitatea acelui altfel şi ce înţelege prin asta? Este doar un antibăsescist talentat intrat în cursă sau un liberal autentic, determinat şi capabil să provoace schimbarea pe care o clamează?
Deşi, aşa cum s-a dovedit practic în acest mandat, puterile preşedintelui sunt de fapt limitate, iar locatarul de la Cotroceni poate fi suspendat uşor de către parlament, alegerile prezidenţiale continuă să rămână competiţia politică cea mai disputată.
Pentru prima oară decalate de parlamentare, alegerile prezidenţiale din acest an arată că, în fapt, maşinăriile de partid intră în dispozitiv şi, că, fară contribuţia lor, candidatul rămâne expus. Cele trei partide importante, PD-L, PSD şi PNL, i-au