Mobilier adecvat vârstei şi nevoilor celor mici, personal calificat, săli speciale pentru terapie ocupaţională şi kinetoterapie, sau cabinet de logopedie # Acestea şi multe alte facilităţi vor putea schimba viaţa a 32 de copii bolnavi
Ieri, în prezenţa mai multor părinţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, s-a inaugurat Centrul de zi pentru copii cu autism. Acesta oferă servicii de recuperare pentru 32 de micuţi, cu vârste cuprinse între trei şi nouă ani. Totuşi, numărul copiilor care ar avea nevoie de îngrijire specială este mult mai mare. În evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) se află un număr de 220 de minori diagnosticaţi cu tulburare din sfera spectrului autist, însă specialiştii susţin că numărul acestora ar fi mult mai mare.
Centrul de zi pentru copii cu autism a fost şi sfinţit, slujba fiind oficiată de trei preoţi. După acest moment, panglica a fost tăiată de preşedintele Consiliului Local, Nicuşor Constantinescu, senatorii Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga, precum şi de deputatul Matei Brătianu.
Nicuşor Constantinescu a reuşit să uimească audienţa datorită faptului că s-a dovedit chiar bine documentat despre problemele copiilor cu autism şi ale părinţilor acestora. Cu această ocazie a promis că centrul va fi extins, din cauza numărului mare de micuţi bolnavi din Constanţa.
„Această suferinţă nu are culoare politică", aşa şi-a încheiat Alexandru Mazăre discursul, după ce a precizat că deja a depus la Senat o iniţiativă legislativă pentru finanţarea corespunzătoare a instituţiilor care au grijă de copiii cu autism.
Directorul DGASPC Constanţa, Petre Dinică, a declarat că, pentru cheltuielile legate de înfiinţarea şi deschiderea centrului, Consiliul Judeţean Constanţa a alocat 600.000 mii lei, bani destinaţi pentru pregătirea personalului, dotări şi finanţarea acest