Bugetul pentru 2010 a fost finalizat, dupa cum afirma Adriean Videanu, prim-vicepresedinte al PD-L, insa Romania nu are un guvern legitim care sa-l aprobe si sa-l trimita in Parlament, unii politicieni vorbind deja de o sesiune extraordinara a Legislativului in ianuarie pentru avizarea legii bugetului.
Avand in vedere tergiversarile si incertitudinile de pe scena politica, pare din ce in ce mai sigur ca a treia transa de la FMI, de circa 1,5 mld. euro, nu va fi virata in 2009. Ieri, Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis intr-o sedinta extraordinara sa reduca rezervele minime obligatorii la valuta, anticipand intarzierea intrarii fondurilor externe.
Pentru a primi banii in acest an Parlamentul ar trebui sa aprobe bugetul pe 2010 cel tarziu pana pe 10 decembrie, in conditiile in care board-ul FMI are programata la jumatatea lunii decembrie sedinta in care discuta acest subiect.
Zilele trec, insa politicienii romani nu par sa se grabeasca prea tare, fiind preocupati mai mult de strategii electorale.
"Cel mai probabil in ianuarie va fi aprobat bugetul pentru 2010. Nu era o sarcina dificila, se putea face in acest an. Insa probabil ca interesele electorale primeaza. Se pare ca bugetul nu a fost o prioritate pentru cei care ne conduc. Intreaga clasa politica contribuie la situatia actuala", spune Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank
Desi premierul desemnat Liviu Negoita a anuntat inca de la inceputul saptamanii trecute ca a transmis Parlamentului o lista de guvern cu 14 ministere, birourile permanente reunite ar putea fi convocate maine pentru declansarea procedurilor de investire a noului guvern.
Daca nici acest guvern nu va trece de Parlament, cel mai probabil vom avea un Executiv cu capacitati depline pe la Craciun, dupa alegerile prezidentiale, si un buget de-abia anul viitor. Deja se discuta de o sesiu