Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat astăzi că sindicatele de la metrou nu au fost afectate de criză pentru că circa 75% din încasările din închirierea spaţiilor comerciale deţinute de Metrorex ajung la ele, iar restul de 25% primeşte Metrorexul. " Sindicatele iau 75% din bani, iar Metrorex 25%. Sindicatele iau 75% din ceea ce se declară că se încasează.(...) Metrorex primeşte 250.000 lei anual. Contractul a fost prelungit anul trecut pe o perioadă de 10 ani ", a spus Radu Berceanu.
În cazul contractului pentru publicitate, ministrul a precizat că acesta a fost încheiat în anul 2007, pe o perioadă de 13 ani. "Sindicatele au fost mult galante în acest caz, au dat Metrorex 31% şi ele au păstrat 69%", a afirmat Berceanu.
" Vreau să le transmit sindicatelor că nu pot încasa sume frumuşele de peste tot şi să dorească măriri de salarii, în ciuda situaţiei complicate prin care trece ţara, iar dacă nu obţinem măririle cerute să facem grevă, ca şi cum metroul aparţine celor peste 4.000 de angajaţi care lucrează acolo, şi fără să ţinem seama că din salariile primite de angajaţi jumătate vin din subvenţiile plătite din buzunarul utilizatorilor metroului ", a mai declarat ministrul Transporturilor.
Peste 1.000 de angajaţi de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat astăzi, în intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat. Ei cer începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. În ultimul an, la Metrorex nu au fost făcute concedieri şi nici reduceri de salariu.
În prezent, o delegaţie a sindicaliştilor discută la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu ministrul de res