Ideea lui Rupert Murdoch de a retrage site-urile de presa NewsCorp din cautarea Google este fara indoiala una extrem de indrazneata, insa analistii au o multime de motive sa creada ca media online nu vor putea exista in afara Google, iar mogulul american nici nu si-ar dori de fapt asa ceva.
Magnatul Rupert Murdoch, directorul executiv al trustului media NewsCorp, a zdruncinat lumea Internetului, saptamana trecuta, anuntand ca isi va retrage site-urile de stiri din cautarea Google. In linii mari, raspunsul giganticului motor de cautare pe Internet a fost: "N-aveti decat!", iar analistii s-au grabit sa faca scenarii si sa traga concluzii, potrivit Advertising Age.
Una dintre ele este aceea ca publicatia The Wall Street Journal (WSJ) este singura care poate supravietui chiar daca ar fi invizibila pe Google, dar si in acest caz NewsCorp ar inregistra pierderi importante, in conditiile in care 7% din numarul de accesari si 17% din vizitatorii unici ai site-ului au venit luna trecuta din cautarea Google, potrivit statisticilor Compete.com.
"Pot vedea si niste avantaje, daca sunt un publisher national ca WSJ si incerc sa-mi creez exclusivitate pe continut si sa contracarez agregatoarele de stiri, iar prin asta nu ma refer atat de mult la Google, ci la cei care profita de pe urma lui", crede Rusty Coats, directorul retelei de publicatii online Scripss.
Intr-adevar, in cazul WSJ, o publicatie consacrata, de nisa, "traficul generat de Google este cel mai putin important", crede Jonathan Miller directorul diviziei online a NewsCorp, dar si asa renuntarea la Google ar genera pierderi financiare usturatoare, in conditiile in care chiar si un site de nisa ca WSJ.com ar vinde mai putina reclama.
Statisticile Compete.com arata ca cele trei mari motoare de cautare pe Internet au generat 21,9 milioane de accesari ale WSJ.com,