Demersurile pentru realizarea unei hărţi a potenţialului eolian al judeţului Alba încep să devină vizibile. Primul stâlp de măsurare a curenţilor de aer a fost deja montat, în apropiere de Alba Iulia. Sursa: Mihaela Moraru
Stâlpul, care este de fapt o instalaţie complexă, are aproape 90 de metri şi poate fi văzut pe Dealul Bilagului, din cartierul Bărăbanţ. Cu ajutorul acestei instalaţii se pot măsura umiditatea, viteza şi direcţia vântului, dar şi radiaţiile solare sau valoarea anumitor poluatori.
Montarea acestui stâlp vine ca urmare a unei vizite de acum câteva luni a unei delegaţii germane, care a venit în Alba pentru a pune la punct un proiect ce presupune folosirea energiei eoliene şi realizarea hărţi eoliene a judeţului.
Buget de 220.000 de euro
Harta va fi realizată în baza unui proiect câştigat de Consiliul Judeţean Alba în urma unei selecţii organizate de Ambasada Germaniei şi se desfăşoară în parteneriat cu GTZ (Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică), Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia şi Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA).
În baza proiectului, vor fi montate mai multe astfel de instalaţii de măsurare şi cartografiere a vânturilor.
Directorul ALEA, Florin Andronescu, a precizat că harta potenţialului eolian va cuprinde inclusiv detalii tehnice şi va sta la baza deciziilor legate de investiţiile în acest domeniu, atât din partea firmelor, cât şi a autorităţilor locale.
El a subliniat şi importanţa financiară imediată a parteneriatului încheiat între CJ Alba şi GTZ, deoarece partenerul german a venit în acest proiect cu 200.000 euro, iar autorităţile judeţene au contribuit doar cu 20.000 de euro.