Intr-unul dintre discursurile sale electorale, Traian Basescu a declarat ca el nu a fost infrant de "structuri", asa cum i s-a intamplat in mod nefast lui Emil Constantinescu. "Pe mine nu m-au infrant. Ce-i drept, nici eu nu am reusit sa le infrang pe ele, dar am obligatia sa continui, pentru ca tara asta trebuie data in totalitate inapoi romanilor." "Desi nu mi-a placut, mai vreau o data", a spus el in acelasi celebru discurs de la Craiova, referindu-se, bineinteles, si la atacurile murdare ale presei dominate de moguli.
Asa-zisa remiza in partida jucata cinci ani cu "structurile" si presa negativa, dominata de moguli, par doua subiecte diferite, dar oricine traieste in Romania stie ca ambele se refera, de fapt, la acelasi lucru. Domnii Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu nu erau nici in urma cu 20 de ani niste cetateni oarecare. Afacerile lor au inflorit in tranzitie datorita/din cauza retelei de interese care ii lega de Securitate si datorita/din cauza expertizei economice si politice pe care o dobandisera inainte de 1989, ca cetateni privilegiati ai Republicii Socialiste Romania.
Ce nu accentueaza insa actualul presedinte este ca disfunctionalitatile vizibile ale presei romanesti isi au corespondentul in toate domeniile importante si ca translatia puterii dinspre structurile regimului comunist in toate industriile romanesti este aproape totala, fie ca e vorba de "baietii destepti" din energie, fie ca e vorba de neverosimila manufactura a autorizatiilor de constructie sau de mafiile imobiliare, fie ca e vorba de concesionari innebunitoare in agricultura, precum stapanirea lui Culita Tarata asupra Insulei Mari a Brailei etc.
Or, misiunea pe care electoratul i-a incredintat-o la sfarsitul anului 2004 lui Traian Basescu era aceea de a folosi la maximum parghiile atat de importante ale Presedintiei pentru a permite creierelor curate ale