Două bănci străine au retras recent, temporar, capitaluri de două miliarde de euro din piaţa românească, în absenţa posibilităţilor de a investi în plasamente în valută cu scadenţa pe termen scurt, au declarat surse din BNR, citate de Mediafax. "Băncile-mamă nu şi-au redus expunerea pe România, însă nu au intrumente în care să investească pe termen scurt. Pe măsură ce apar oportunităţi, băncile-mamă le fructifică. Toate băncile străine fac acest lucru, e
Două bănci străine au retras recent, temporar, capitaluri de două miliarde de euro din piaţa românească, în absenţa posibilităţilor de a investi în plasamente în valută cu scadenţa pe termen scurt, au declarat surse din BNR, citate de Mediafax.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis luni să reducă nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă, în condiţiile amânării tranşelor din împrumutul extern.
"BNR a eilberat circa 1,3 miliarde de euro prin reducerea RMO la valută, iar banii vor fi folosiţi cel mai probabil pentru lansarea de titluri de stat în euro. Cele două bănci care au făcut plasamentele la băncile-mamă primesc o dobândă de 0,25%. De ce să-şi ţină banii acolo la o astfel de dobândă, când pot să primească 5-6% din cumpărarea titlurilor de stat? Cel mai probabil, cele două bănci vor aduce din nou banii în ţară dacă Ministerul Finanţelor se va împrumuta în valută", au mai spus sursele.
Ministerul Finanţelor a atras la licitaţia de titluri de stat în valută pe trei ani organizată la începutul lunii noiembrie 790 de milioane de euro, aproape dublu faţă de valoarea programată, la un randament maxim de 5,25% pe an.