Banca Naţională a României (BNR) a atras, marţi, 2,685 miliarde lei, printr-o operaţiune organizată pentru sterilizarea excesului de lichiditate, într-un depozit cu scadenţa programată pentru luni, la o dobândă de 8%, egală cu rata de politică monetară. Aceasta este prima operaţiune de acest tip organizată de banca centrală din 17 septembrie. Atunci BNR a atras 2,35 miliarde lei de la nouă bănci comerciale. La licitaţia de marţi au participat zece instituţii de credit, ia
Banca Naţională a României (BNR) a atras, marţi, 2,685 miliarde lei, printr-o operaţiune organizată pentru sterilizarea excesului de lichiditate, într-un depozit cu scadenţa programată pentru luni, la o dobândă de 8%, egală cu rata de politică monetară.
Aceasta este prima operaţiune de acest tip organizată de banca centrală din 17 septembrie. Atunci BNR a atras 2,35 miliarde lei de la nouă bănci comerciale.
La licitaţia de marţi au participat zece instituţii de credit, iar depozitul va ajunge la scadenţă în data de 23 noiembrie.
"Dobânzile pentru scadenţe scurte se duceau uşor în jos, iar BNR a organizat licitaţia întrucât vrea să readucă dobânzile pe creştere şi să nu apară motive pentru o depreciere a leului", a afirmat dealerul unei bănci citat de Mediafax.
După primele două ore ale şedinţei interbancare de marţi, randamentele pentru sumele plasate pe termen de o zi au scăzut la 5,21% - 5,71%, însă după anunţul BNR privind organizarea licitaţiei pentru depozite, dobânzile au crescut şi au variat între 7% şi 8%.
Ieri, Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea rezevelor minime obligatorii la pasivele în valută cu scadenţa peste 2 ani, de la 30% la 25%. În urma acestei decizii, se aşteaptă o majorarea a cantităţii de valută disponibile pe piaţa interbancară începând din 23 noiembrie.