Profitul raportat de Banca Transilvania pe trimestrul al treilea si intrarea in actionariatul bancii a IFC au urcat actiunile bancii cu 20% de la inceputul lunii, indicele BET castigand in aceeasi perioada 9%.
Ieri, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut in deschiderea sedintei cu 9%, pana la un maxim de 2,29 lei, reducandu-si avansul catre finalul zilei, cand cotatia a scazut la 2,12 lei (in crestere cu 1% fata de vineri). Capitalizarea la sfarsitul sedintei a ajuns astfel la 523 mil. euro, fata de 436 mil. euro la sfarsitul lunii octombrie, iar averea actionarilor bancii a crescut astfel in doua saptamani cu aproape 90 mil. euro.
Cresterile din ultimele zile au fost determinate de intrarea diviziei de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC), in actionariatul Bancii Transilvania, care va avea un impact pozitiv asupra imaginii bancii, precum si asupra rezultatelor financiare, sustin analistii.
IFC a intrat in actionariatul bancii in urma conversiei in actiuni a unor obligatiuni in valoare de 20 mil. dolari achizitionate in 2005, institutia urmand sa detina in urma conversiei un pachet de circa 3,62% din actiunile bancii. Principalul actionar al bancii cu sediul in Cluj-Napoca este o alta institutie financiara importanta, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 14,97% din capital.
Intrarea IFC in actionariatul TLV, semnal bun pentru investitori
"Intrarea IFC in actionariatul bancii este un semnal pozitiv pentru investitori. Chiar daca prin conversia obligatiunilor in actiuni s-au diluat intr-o mica masura detinerile celorlalti actionari, efectul a fost unul net pozitiv. Intrarea institutiei in actionariat nu cred ca a fost o surpriza in conditiile in care emisiunea de obligatiuni a fost realizata in 2005, multi investitori asteptandu-se la o astfel