Există multe structuri şi elemente anatomice ale corpului nostru de care nu suntem conştienţi decât atunci când ne semnalează prezenţa lor, respectiv atunci când sunt în suferinţă, de obicei prin durere. Între călcâi şi degetele piciorului există o bandă fibroasă, care susţine structura bolţii piciorului, absorbind şocul mecanic. Când aceasta e suprasolicitată, apar local fenomene inflamatorii, crăpături şi, în final, leziuni degenerative, care se exprimă prin durere la nivelul călcâiului.
Mai frecventă la femei
Afecţiunea este destul de răspândită, afectând aproximativ 10% din populaţie. Apare predilect după 40 de ani, ceva mai frecvent la femei, fiind favorizată de modificări ale greutăţii corporale (obezitate, sarcină). Afecţiunea se manifestă la persoanele care prin natura profesiunii stau mult timp în picioare sau merg mult: profesori, chelneri, militari, poliţişti, factori poştali, dansatori sau la sportivi (mai ales cei care aleargă pe distanţe mari). Unele anomalii ale piciorului: piciorul plat sau, din contră, o boltă prea arcuită, un picior mai scurt decât celălalt, orientarea spre interior a piciorului în timpul mersului pot favoriza apariţia bolii. De asemenea, existenţa unor traumatisme, a unor afecţiuni inflamatorii la acest nivel (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, lupus, artrite reactive, artrită psoriazica etc.) pot juca un rol în declanşarea acestei suferinţe. Alegerea neinspirată a încălţămintei - de pildă, tocuri prea înalte sau trecerea bruscă de la tocuri înalte la încălţăminte fără toc, care nu asigură un suport bolţii piciorului, pantofii cu tălpi prea subţiri sau uzaţi - este, de asemenea, incriminată.
Simptome
Maladia se manifestă prin durere ascuţită la nivelul călcâiului, de obicei la 4 cm sub călcâi sau în zona mediană a tălpii piciorului. Durerea este intensă dimineaţa, la sculare, cân