Consiliul Judeţean Alba, prin Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA), alături de Societatea Germană de Cooperare Tehnică (GTZ) din Landul Brandenburg şi în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, a iniţiat un proiect amplu de măsurare a curenţilor de aer din apropierea oraşului Alba Iulia. Instalaţia, înaltă de 86 de metri, a fost deja montată pe Dealul Bilagului, din cartierul Bărăbanţ. Beneficiarul este o companie germană de profil (IWC) care are intenţia de a dezvolta aici un parc eolian, în condiţiile în care în zonă există resursă de vânt.
Hartă eoliană a judeţului
Informaţiile vor fi prelevate de instalaţie pe parcursul unui an întreg, pentru a cuprinde condiţiile din toate cele patru anotimpuri. Datele vor fi folosite şi pentru a realiza o hartă eoliană a zonei din jurul municipiului Alba Iulia, obiectiv important al unui proiect realizat în colaborare de către Consiliul Judeţean Alba şi GTZ.
„Realizarea unei astfel de parc eolian este destul de costisitoare. Este vorba de investiţii de 50-100 de milioane de euro, bani care ar putea fi procuraţi de la bănci care să susţină astfel de proiecte. Pentru a obţine finanţare este nevoie, însă, de prezentarea unor date bancabile. Adică nişte studii care să demonstreze posibilitatea de a produce energie“, a explicat profesorul Mircea Rîşteiu de la Universitatea din Alba Iulia.
Măsurători profesioniste
Staţia măsoară şi alte elemente cum sunt radiaţiile solare sau parametrii de poluare a aerului în zona Alba Iulia. Stâlpul este de fapt o dotare a secţiilor de electronică şi telecomunicaţii şi ingineria mediului.
Pe toată înălţimea sa sunt instalaţi mai mulţi senzori care măsoară umiditatea, viteza şi direcţia vântului. Datele sunt mai apoi transmise printr-un server după care pot fi analizate“, a explicat profesorul universit