O sumă de aproximativ 1,2 miliarde euro va fi pusă la dispoziţia instituţiilor bancare din România cu scopul de a acorda împrumuturi statului, care are nevoie de bani pentru plata salariilor şi pensiilor.
Suma reprezintă scăderea rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută cu scadenţă reziduală de până în doi ani, de la 30% la 25%, decizie luată ieri de Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale din România (BNR). „Scăderea cu cinci puncte procentuale a rezervelor înseamnă eliberarea pe piaţă a 1-1,2 miliarde de euro”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul personal al guvernatorului BNR.
Şedinţa de ieri a administratorilor băncii centrale a venit ca o surpriză pentru piaţa bancară, având în vedere faptul că următoarea întrunire era programată pentru începutul anului viitor. „În data de 16 noiembrie, CA s-a întrunit într-o şedinţă specială pentru a analiza implicaţiile bugetare, monetare şi financiare ale decalării calendarului împrumuturilor externe prevăzut pentru ultimul trimestru”, se arată în comunicatul BNR.
Totodată, sursa citată menţionează că decizia de ieri vine ca una de aliniere graduală a nivelului ratelor minime obligatorii din România la standardele Băncii Centrale Europene.
Necesar de 5 miliarde euro
Vasilescu preciza recent că statul mai are nevoie de circa cinci miliarde de euro până la finele acestui an, pentru achitarea facturilor de zi cu zi, printre care şi cele legate de salarii şi pensii. A treia tranşă din împrumutul extern urma să intre la Finanţe şi BNR în luna decembrie, conform acordului de împrumut, însă ca urmare a căderii guvernului instituţiile financiare au amânat plata tranşelor.
Experţii FMI, care iniţial şi-au amânat vizita în România, au cerut autorităţilor să aprobe bugetul de stat pentru anul 2010 pentru a putea vira tranşa a tr