Aveţi probleme cu colesterolul? În acest caz, înlocuiţi carnea de porc cu cea de peşte. Asta pentru că peştele conţine grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.
Grăsimile din seria acizilor esenţiali omega 3 se găsesc în carnea de peşte oceanic de apă rece, cum ar fi macrou, hering, somon, cod, ton, sardin. Ce rol au aceste grăsimi? Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste grăsimi previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. Carnea de peşte este recomandată mai ales celor care suferă de diferite boli cardiace, dar ajută şi la menţinerea unui nivel constant al glicemiei. Prin consumul săptămânal de peşte se combate o gamă largă de afecţiuni, de la astm până la unele forme de cancer.
Benefic femeilor însărcinate
Aceleaşi grăsimi omega 3 recomandă consumul de peşte în timpul sarcinii. Acesta este foarte important atât pentru viitoarea mamă, cât şi pentru făt. La femeile însărcinate, necesarul acizilor graşi este cu 2,5 ori mai mare decât al celorlaltor femei, dar consumul frecvent de peşte acoperă această cantitate.
Pe lângă aceste grăsimi, peştele oferă şi vitamina D, atât de necesară consolidării sistemului osos, iodul necesar dezvoltării creierului copilului, dar şi fier indispensabil creşterii normale a fătului. Este foarte important să se diversifice speciile de peşte consumat.
Specialistul nostru recomandă ca peştele să fie consumat cu încredere şi în curele de slăbire, tocmai pentru că are mai puţine calorii comparativ cu celelalte tipuri de carne. Astfel, heringul oferă 167 calorii/100 g, macroul - 183, tonul - 160. Pentru mai puţine calorii, puteţi mânca peşte de apă dulce. Acesta are carnea mai slabă decât cel oceanic şi, prin urmare, un aport caloric mai mic. 100 g păstrăv conţin 85 de calorii, i