Escrocheriile prin SMS, pentru încărcarea unor cartel, au devenit la modă. Criza economică dă naştere la noi infracţiuni. Tineri care vor să-şi reîncarce pe buzunarele altora cartelele telefoanelor mobile au găsit metode prin care profita de naivitatea unora. De la începutul anului şi până acum, poliţiştii de la Biroul Investigaţii Criminale au înregistrat 19 cazuri de escrocherie prin telefonul mobil. De fapt, în Brăila, sunt sute de astfel de cazuri, dar care n-au ajuns la urechile poliţiştilor. O confirmă îndeosebi operatorii din sistemul de telefonie mobilă.
Ultimul astfel de caz s-a înregistrat joi, 12 noiembrie, când Ionuţ C. s-a prezentat la sediul Poliţiei Muncipiului Brăila unde a sesizat că a fost victima unei escrocherii. Apelantul i-a spus că, în urma unui concurs organizat de firma pe care o reprezintă, a câştigat un premiu de 10.000 de euro.
La final, apelantul l-a îndrumat să achite la oficiul poştal, prin mandate on-line suma de 880 de lei pentru plata taxelor aferente sumei câştigate, pe numele lui Fieraru Marius Vasile, din municipiul Bucureşti. După ce a trimis suma cerută, brăileanul şi-a dat seama că a fost înşelat.
Mult mai multe cazuri decât cele înregistrate
Poliţiştii spun că sunt mult mai multe cazuri decât cele înregistrate, mulţi dintre cei păgubiţi fiind ruşinaţi de faptul că s-au lăsat păcăliţi, refuzând să se mai prezinte la poliţie pentru a reclama.
“Indivizii sună la întâmplare pe telefoane mobile şi se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor firme de telefonie mobilă, de electrocasnice sau producători de automobile. Ei îi anunţă pe cei sunaţi că, în urma unei loterii, sunt fericiţii câştigători ai unor bunuri. Sub acest pretext, indivizii solicită să li se încarce creditul” , ne-a declarat subinspector Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Ju