A venit momentul pentru prima băiţă a bebeluşului. Poate vi se pare "floare la ureche" să-l spălaţi pe cel mic, însă aflaţi că aveţi nevoie de îndemânare şi atenţie pentru ca prima baie să fie un eveniment plăcut pentru bebeluş.
Este bine să spălaţi bebeluşul în camera lui, la o temperatură de circa 25 de grade Celsius, recomandă doctorul Magdalena Iordan, medic de familie la dispensarul "Drumea Rădulescu" din Bucureşti.
Înainte de a începe baia, pregătiţi toate lucrurile de care veţi avea nevoie (săpun pentru copii, termometru, tampoane din bumbac, bureţel sau mănuşă din pânză, vas cu apă fiartă şi răcită, prosop de faţă, pamperşi, inclusiv prosopul în care îl veţi scoate din cădiţă şi hăinuţele pentru somn).
Astfel, îl veţi spăla şi îmbrăca mai repede. Pentru că bebeluşul are pielea sensibilă, este bine ca, măcar în prima lună de viaţă, să evitaţi folosirea produselor cosmetice şi să folosiţi la îmbăiere numai apă sterilizată (fiartă).
Paşi de urmat
Puneţi în cădiţa copilului (folosită exclusiv pentru îmbăierea lui) apă până ajunge la aproximativ zece centimentri "adâncime". Aşezaţi pe fundul cădiţei un scutec, pentru ca bebeluşul să nu alunece. Dacă aveţi totul pregătit, dezbrăcaţi copilul în timp ce îi vorbiţi cu blândeţe. Pentru a-l băga în apă, treceţi mâna stângă pe sub umerii celui mic şi cuprindeţi axila stângă, astfel încât el să se sprijine cu ceafa şi capul pe antebraţul vostru. Cu mâna dreaptă, apucaţi picioarele în dreptul gleznelor şi băgaţi-l încet în apă.
Zâmbiţi şi vorbiţi
Nu intraţi în panică dacă bebeluşul protestează la contactul cu apa! Este normal să existe o teamă de necunoscut, care însă va dispărea din moment ce micuţul se va obişnui cu apa. Zâmbiţi-i şi vorbiţi-i tot timpul, în vreme ce cu mâna liberă îi stropiţi corpul cu apă. Abia după ce se relaxează micuţul, trece