Încălzirea ne costă mai mult decât media UE din cauza lipsei banilor pentru investiţii.
Căldura îi costă pe români cu aproape o cincime mai mult decât pe ceilalţi europeni. Potrivit unui studiu publicat, ieri, de compania de consultanţă A.T. Kearney, consumatorii din România plătesc în medie cu 18% mai mult pentru energia termică în sistem centralizat, din cauza operaţiunilor ineficiente ale companiilor care asigură acest serviciu.
Mai mult, nici autorităţile centrale nu au făcut nimic concret pentru a rezolva această problemă. Programul guvernamental pentru termoficare 2006-2009 a fost extins, anul trecut, din lipsă de bani şi de proiecte depuse, până în 2015. Acest program include atât reabilitarea termică a clădirilor, cât şi reabilitarea sistemului centralizat de încălzire termică.
Promisiuni neonorate
La finele lunii mai, premierul Emil Boc aducea în discuţie o nouă variantă pentru modernizarea centralelor termice, care ar duce automat la scăderea preţului pentru consumatori. „Soluţia este un împrumut extern de câteva miliarde de euro, care să se focalizeze pentru modernizarea acestor centrale. Cred că aici trebuie să fie o decizie curajoasă a guvernului”, declara şeful guvernului, la acel moment. El a declarat că o asemenea investiţie masivă va fi recuperată în circa zece ani, prin economiile rezultate din asigurarea sursei energetice.
În România, gigacaloria costă 60 de euro, deşi avem un produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor de 6.334 de euro. Nemţii plătesc acelaşi preţ pentru căldură, deşi au un PIB/cap de locuitor de aproape cinci ori mai mare, arată studiul A.T. Kearney. În Finlanda, gigacaloria costă 59 de euro, în condiţiile în care PIB/cap de locuitor este de 35.094 de euro.
Danezii, care au un PIB/cap de locuitor de 6,5 ori mai mare decât al nostru, plătesc 52 de euro