Industria hoteliera din Europa a scazut in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, veniturile pe camera disponibila (indicele revPAR) depreciindu-se cu 19,2 procente, ajungand la 58 de euro.
De asemenea, potrivit unui studiu Deloitte, remis Ziare.com, tariful mediu pe camera a scuzut cu 12,3 procente, la 108 euro, in timp ce rata de ocupare s-a redus la 61,6 procente.
In Romania, s-a inregistra un declin de 6,9 procente a ratei de ocupare si de 17% al indicelui revPAR.
Potrivit studiului, Londra este orasul cu cel mai mare grad de ocupare, in timp ce Glasgow si Edinburg sunt singurele orase europene care au inregistrat o crestere a ratei de ocupare.
Dintre tarile din zona euro, Spania a fost lovita cel mai puternic, din cauza faptului ca numarul turistilor provenind din principalele sale piete a scazut.
"Industria hoteliera europeana a traversat un an agitat, in contextul in care criza s-a adancit. Cresterea ratei somajului, raspandirea virusului de gripa AH1N1 si cresterea monedei euro fata de alte monede au avut un impact serios asupra performantei operatorilor de profil din Europa", a declarat Alex Kyriakidis, Global Managing Partner, Tourism Hospitality & Leisure Deloitte.
"Multi oamenii au preferat sa stea acasa in loc sa calatoreasca peste hotare, iar numarul calatoriilor de afaceri s-a redus, ceea ce a atras scaderea vanzarilor si a rezultatelor operatorilor hotelieri, a companiilor aeriene si a agentiilor de turism. Toate orasele din regiune au inregistrat o scadere a indicelui revPAR pentru anul incheiat in septembrie, unele dintre ele fiind lovite mai rau decat altele", a adaugat Kyriakidis.
Industria hoteliera din Europa a scazut in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, veniturile pe camera disponibila (indicele revPAR) depreciindu-se cu 19,2 procente, ajung