Tinerii din Caraş au mai multe oportunităţi decât sudorii de pe vremea comunismului. Ei fac stagii de pregătire în Occident. După ce au ieşit de pe băncile şcolii generale, absolvenţii au luat drumul meseriilor practice, pentru o pâine sigură. Daniel Boiciuc este un adolescent de 17 ani care, după ce a promovat examenul de capacitate, a decis că nu are sens să se înscrie la un liceu teoretic şi că ar fi mult mai bine dacă ar deprinde o meserie. De doi ani este elev al Grupului Şcolar Construcţii Montaj din Reşiţa. „Este un elev foarte bun care ar fi putut să urmeze un liceu, dar nu a dorit acest lucru. Este descurcăreţ şi săritor şi învaţă meseria cu drag şi interes”, a spus profesorul Mioara Trandafir, diriginta lui Daniel.
16 elevi, mai bine pregătiţi
Acum este în clasa a XI-a şi îşi doreşte să devină un instalator priceput. Pentru a fi cât mai bun, alături de colegii săi de clasă, a participat la un stagiu de pregătire în Germania unde a învăţat tehnici de lucru greu accesibile în România.
„Totul a fost nou pentru noi. Şi la noi la şcoală este un atelier dotat, dar în Germania am lucrat cu materiale noi folosite în realizarea instalaţiilor sanitare şi de gaze, am învăţat caracteristicile tehnice ale acestora şi avantajele folosirii lor”, a explicat adolescentul.
Prin participarea la acest proiect, cei 16 elevi reşiţeni au dobândit experienţă de lucru într-un mediu profesional de pe piaţa europeană a muncii, dar au avut şi ocazia de a învăţa la un nivel de conversaţie mediu limbile germană şi engleză, prin cursuri intensive. Seminarul de instruire a durat patru săptămâni. „A fost o experienţă interesantă. Am văzut cum lucrează şi am învăţat şi noi pentru a deveni meseriaşi buni. Mi-a plăcut că erau organizaţi, punctuali, iar atelierul, bine dotat”, a explicat Alexandru Gîfu, unul dintre participanţii la acest proiect.
„P