America! Semn distinctiv: privirea indreptata catre ziua de maine. O privire increzatoare, desigur. Nu mai stiu care ganditor observa ca americanii, inca inainte de a-si ridica ochii catre cer, ca sa inalte zgarie-nori, se obisnuisera sa vada in orice copil descult un viitor milionar.
Fireste, ceva mai tarziu, cand copiii lor au inceput sa umble incaltati, au deprins un alt obicei: sa vada in orice somer un viitor patron. Tot asa cum au vazut o viitoare mare artista de cinema intr-o spalatoreasa, un magazin stralucitor in micuta pravalie din coltul strazii sau o mare companie in fabrica modesta ridicata de un grup de intreprinzatori cu bani imprumutati de la banca. Dar, mai cu seama, au privit in viitor si au vazut cum americanul sarac se poate transforma, cu timpul, intr-un american din clasa de mijloc. Si l-au imaginat, apoi, cum avea sa se mute din casa lui saracacioasa intr-o alta casa, mai mare, mai luminoasa, mai moderna. Sau cum avea sa-si cumpere, intr-un loc pitoresc, o casa de vacanta. Si gandul nu s-a oprit, a continuat sa lucreze, imaginatia colectiva i-a dat viitorului infatisari dintre cele mai indraznete. Iar toate astea n-au fost simple visuri, n-au fost doar inchipuiri ce aveau sa devina iluzii pierdute. Au fost visuri implinite... Visul american, alimentat de deviza "Daca vrei, poti!".
Pe aceasta scara, inedita, s-a produs si despartirea de traditie. Caci vreme indelungata, in America, in marea majoritate a cazurilor, o tanara familie pornea "de la lingura" si numai pe masura ce treceau anii acumula bunuri, iar in cele din urma, poate, isi ridica si casa visata. Ei bine, americanii au rasturnat traditia, impunand o noua filosofie. Un nou stil de viata. Mai intai intr-un ritm temperat, in anii interbelici, apoi cu pasi ceva mai grabiti in anii '60, cand multe dintre ranile produse de razboi incepeau sa se vindece. Asa ca tot mai multe