Unul dintre cei mai mari jazzmeni ai lumii, Jan Garbarek, spune că este crucial pentru un muzician să fie inovator în ceea ce face. Celebrul saxofonist norvegian va susţine un concert extraordinar la Bucureşti, la Sala Palatului, în 25 noiembrie, sub egida Masters of Jazz. Jan Garbarek (62 de ani), artistul care a colaborat cu mari muzicieni precum Chick Corea, Don Cherry sau Keith Jarrett, revine în România pentru un nou spectacol. În 2007, Jan Garbarek a fost prezent, împreună cu grupul său, la Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, din Munţii Semenic.
Promotor al jazzului ambiental, Jan Garbarek a lansat peste 60 de albume de-a lungul carierei sale, printre care „Belonging“ (1974), „My Song“ (1977) sau „Nude Ants“ (1979), alături de Quartetul European al pianistului Keith Jarrett. Cu materialul discografic „Dis“ din 1976 a dat frâu liber compoziţiilor de jazz ambiental. „Officium“ din 1993, când muzica gregoriană era pe culmi înalte, a devenit unul din cele mai bine vândute albume ale faimoasei case de discuri ECM. Garbarek a fost nominalizat în 2005 la premiile Grammy, pentru albumul „In Praise of Dream“.
Cum va fi concertul de la Bucureşti, din 25 noiembrie? Veţi cânta alături de pianistul Rainer Brüninghaus, basistul Yuri Daniel şi percuţionistul Trilok Gurtu. Este o combinaţie specială: un norvegian, un german, un brazilian şi un indian. Cum i-aţi întâlnit pe aceşti muzicieni de pe trei continente diferite?
Lucrez în această formulă de ani. Am nevoie de ritm, am nevoie de corzi, am nevoie de melodicitate în concert. Asta-i muzica, ştiţi? Şi pianul are grijă de corzi, iar tobele şi basul de ritm şi de întreg ansamblul. Astfel se naşte melodicitatea. Este o combinaţie clasică fenomenală, care mixează toate ingredientele, transformându-le într-un tot unitar. Foarte multă vreme m-am folosit de-o chitară, mai de