O treime din cele peste 21.000 de companii exportatoare din Romania si-au incetat activitatea pe pietele externe in primul trimestru al anului, iar in primele noua luni din 2009 exporturile au scazut cu 18,3%, la 21,18 mld. euro, iar importurile au coborat cu 35,9%, la 43,9 mld. euro, potrivit datelor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
"In luna noiembrie marcam primul an de recesiune in domeniul exporturilor, intrucat in prima jumatate a lunii noiembrie avem deja o scadere de 20,1% fata de anul trecut. Am pierdut 7.000 de firme in primul trimestru al anului, iar in octombrie am avut o scadere record a exporturilor, de 40,8%", explica Mihai Ionescu, secretar general in cadrul ANEIR.
Potrivit prognozelor ANEIR, exporturile vor avea in acest an o scadere de 20%, in timp ce pentru importuri este estimata o reducere mai accentuata, de 35%.
"In primul trimestru din 2010, cu siguranta nu va exista o revenire, pentru ca ne vom confrunta cu reduceri a productiei de export. Probabil ca in trimestrul doi al anului viitor va exista o stabilizare, urmand ca abia in perioada urmatoare sa aiba loc o revenire", explica Ionescu.
Pe langa scaderea cererii de pe piata externa, exportatorii au probleme indeosebi cu rambursarea TVA-ului si cu creditarile. Pentru acest an, Comisia Europeana estimeaza o scadere a comertului global cu 12,2%.
"Anul viitor, comertul global nu va avea sanse semnificative de revenire. Asta inseamna ca modelul nostru de a ne baza revenirea economica pe export nu va sta in picioare, va trebui sa ne gasim surse interne si alte mijloace pentru cresterea economica", spune Andreea Paul Vass, consilier al premierului interimar Emil Boc.
Vass a prezentat o serie de strategii guvernamentale de redresare economica adoptate de Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia si Romania.
"Numai Romania si P