Fumătorii pot merge la cel mai apropiat cabinet de pneumologie, unde să-şi facă gratuit teste care să le arate dacă sunt în pericol. Sursa: Arhiva EVZ
Numărul mare de afecţiuni pulmonare au făcut ca anul 2010 să fie declarat „Anul plămânilor”, în condiţiile în care aproape 3 milioane de oameni mor anual din aceste cauze.
În România există cel puţin un milion de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu bronhopneumopatie cronică obstruc tivă (BPOC), boală cauzată de fumatul activ şi pasiv. Între 16 şi 20 noiembrie, în orice cabinet de pneumologie din ţară puteţi face teste gratuite (spirometrie) pentru a afla în ce măsura vă sunt afectaţi plămânii.
Fumatul, cel mai mare duşman
Cei care se expun fumului de ţigară pe o perioadă mai mare de timp riscă să facă BPOC şi nu numai, atrage atenţia pneumologul Florin Mihălţan. Studiile arată că 80% dintre fumători suferă de boli pulmonare şi o treime dintre ei mor din cauza afecţiunilor respiratorii.
„O ţigară paralizează substanţa care curăţă sistemul respirator aproape 20 de minute, timp în care căile respiratorii nu mai au protecţie”, spune profesorul Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Pe lângă îmbătrânirea plămânilor, boala scade cu 15 ani speranţa de viaţă celor care fumează. Majoritatea persoanelor care suferă de BPOC sunt actuali sau foşti fumători. La risc sunt şi persoanele care petrec mult timp în locuri pline de noxe. Printre simptome se numără tusea cu expectoraţie, vocea îngroşată, oboseala şi problemele de concentrare. Boala afectează şi creierul, acesta nefiind oxigenat cum trebuie.
Testul de control
Spirometria este un test care se face pentru a depista cât de mult sunt afectaţi plămânii. Se foloseşte pentru diagnosticarea afecţiunilor plămânilor: astm, BPOC, şi pentru a evalua gravita